Herding

Herding

De Dwas organiseert verschillende vee-drijf evenementen onder toezicht van de ASCA en/of de AHBA, daarnaast organiseert de DWAS jaarlijks een clinic met een buitenlandse trainer.

 

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

ASCA

Since 2004 organiseert DWAS diverse farm- en stocktrials voor de ASCA ( Australian Shepherd Club of America).

 

Stocktrials

De stocktrials (ook gewoon trials genoemd) bestaan uit de standaard ASCA parcoursen en worden gelopen met schapen, eenden of koeien.  De Stocktrials worden gelopen op drie niveau's: Started, Open en Advanced. 

Een handler op starters niveau mag (en zal) zijn hond overal op het veld helpen, een Open handler mag helpen tot aan de de open-handlers-lijn (een lijn die, afhankelijk van het parcours, op ca. 3/4 of 2/3 van het veld ligt). Het laatste stukje zal de hond dus meer zelfstandig moeten werken. De Advanced handlers moeten achter de Advanced-handlers-lijn blijven (deze ligt op ca. 1/2 van het veld). 

 Iedere handler begint op het starters niveau. Hij/zij probeert daar 2 kwalificerende scores te halen onder twee verschillende jury's, lukt dat dan behaald de hond zijn STD titel en kan hij doorstromen naar Open. Worden daarna 2 kwalificerende scores gehaald op het Open niveau dan krijgt de hond zijn OTD titel en kan hij door naar het Advanced niveau etc. 

Wanneer een hond bij alle diersoorten (schapen, eenden en koeien) 2 kwalificerende scores heeft behaald op het Advanced niveau dan heeft hij alle ATD titels en verdient hij de 'Working Trial Champion' titel (WTCH).

 

Farmtrials

De Farmtrials worden net als de stocktrials ook met schapen, eenden en koeien gelopen en hebben daarnaast ook nog een mixed klasse (combinatie van bijv. schapen en eenden in één run). Het grote verschil met de stocktrials is dat het parcours van de farmtrials altijd anders is. Deze parcoursen bestaan grotendeels uit boerderijwerk (vee sorteren, in een trailer zetten, door een voetenbad drijven etc.) en vragen daardoor meer van handler en hond als team. Omdat er in een farmtrial meer onderdelen zitten krijgt een deelnemer ook meer tijd (een farmtrial run duurt ca. 20 minuten, dat is 2x zo lang als een gewone trial). 

Bij de farmtrials is er geen starters niveau, er zijn dus alleen Open en Advanced titels te halen.

 

Hieronder een overzicht van de verschillende ASCA titels:

STD= Started trial dog ( sheep, ducks, cattle)

(dus STDs is started sheep, STDd is started Ducks etc.)

OTD= Open trial Dog ( sheep, ducks, cattle)

ATD = Advanced trial dog ( sheep, ducks, cattle)

PATD= Post advanced trial dog ( sheep, cattle)

WTCH= Working trial Champion

WTCHm= Working trial Champion multiple classes

WTCH X= Working trial Champion Excelent

OFTD = Open Farmtrial dog ( sheep, ducks, cattle)

ATFD - Advanced Farmtrialdog ( sheep, ducks, cattle)

OFTDm= Open farmtrial dog mixed classes

AFTDm = Advanced farmtrial dog mixed classes.

 

Advanced Farm Trial Dog – X. (AFTD-X (class of stock). This title is for dogs that have earned FOUR scores over 110 in an advanced class, i.e. AFTD-Xc, AFTD-Xs, AFTD-Xd or AFTD-Xm. 

Farm Trial Champion (FTCH). This title is for dogs that have earned their AFTD-X in all four classes of stock, i.e. cattle, sheep, ducks and any combination of mixed. This would be a total of 16 advanced farm trial scores over 110.

 

RD= Ranch dog

RTD= Ranch trial dog ( sc)

 

Stockdog Champion – SDCH – awarded to dogs that have completed the following requirements:

  1. Working Trial Champion –X
  2. Advanced Farm Dog on cattle and one other stock
  3. Ranch Trial Dog on Sheep and cattle
  4. Post advanced Trial Dog on sheep and cattle

 

meer informatie op: www.asca.org 

 

Enkele foto's van de ASCA trials:

  

View the embedded image gallery online at:
http://www.dwas.nl/herding.html#sigProIdd9e88b878d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AHBA

Since 2017 organiseerd DWAS wedstrijden voor de AHBA (American Herding Breed Association). De AHBA heeft een programma met een mooie opbouw, beginnend bij aanlegtesten voor beginners tot aan parcoursen op het open veld voor de gevorderde handler.

 

De DWAS organiseert een aantal verschillende AHBA trials: de Herding Trial Arena Dog trials (HTAD) zijn vergelijkbaar met de stocktrials van de ASCA. De Herding Ranch Dog trials (HRD) zijn vergelijkbaar met de farmtrials van de Asca. De HTD trials worden georganiseerd op een groter veld, de honden moeten daarbij op grotere afstand van de handler werken. 

 

De AHBA heeft ook drie verschillende niveaus, LEVEL I, LEVEL II en LEVEL III. Level I is vergelijkbaar met het Starters niveau van de ASCA, level II met Open en Level III met het Advanced niveau.

 

Wat wel anders is bij de AHBA is dat de handler zelf mag kiezen op welk niveau hij begint. Wil hij op level III beginnen dan kan dat, het is dan niet meer mogelijk om op een later tijdstip nog op een lager niveau in te schrijven.

 

binnen de AHBA zijn de volgende titels te verkrijgen:

HCT= Herding Capability Test

JHD = Junior Herding Dog

HTAD, level I,II,II = Herding Trial Arena dog, level and class of stock ( sheep, ducks, cattle)

HRD = Herding Ranch Dog ( sheep, cattle)

RLF = Ranch Large Flock

HTD , Level I,II,III = Herding Trial Dog, level and class of stock ( sheep, ducks)

 

HtCH =    A Herding Trial Championship (HTCh.) is earned by obtaining 10 additional qualifying scores of 80 or above in the advanced classes, after the completion of an HTD III, HRD III, RLF III, or HTAD III title.  These scores may be earned on any of the courses, and may be earned on one type of stock or on any combination of types of stock, with up to 3 scores allowed on ducks.

 

meer informatie op: www.ahba-herding.org

 

 

HtCH champions

Brann HRD III-c,s, HTAD III_c,d,s, HTD III-d,s

& Lenie Henrion Verpoorten 

 

2021

 Jackpot's Heather HTDsd III, HTADsd III

 

& Ilona Pfeffer

 

2021

JJ Jalapeno HTD ds III, HTAD dsc III

 

& Anneke de Jong 

 

2019

 

 

Enkele foto's van de AHBA trials:

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.dwas.nl/herding.html#sigProId3b9ef22278

 

 

 

De DWAS organiseert tijdens de AHBA trials ook aanlegtesten (HCT, Herding Capability Test) volgens de richtlijnen van de AHBA, dit is voor de beginnende handlers een laagdrempelige manier om kennis te maken met de wedstrijden en een eerste certificaat te verdienen!

 

ZIN OM OOK TE BEGINNEN?

Uiteraard is er enige training nodig voor hond en handler voordat je aan de wedstrijden en/of aanlegtest kan beginnen. Er wordt vrijwel ieder weekend getraind op de JJ-RANCH in Hoornsterzwaag (mits het weer het toelaat), neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een proefles te plannen.